הקדמה
הכריכה של הספר היא הפנים שלו. היא הרושם הראשוני שאנחנו נותנים ועליו מבססים את כל האינטראקציה עם הספר. הרבה פעמים אנחנו שומעים את המשפט "לא שופטים ספר על פי הכריכה", אבל עם ספרים אנחנו אכן עושים את זה.
אנחנו בוחרים להרים את הספר שקרץ לנו לעין בגלל הנראות שלו, הצבעוניות והיופי שלו ולא בגלל שאנחנו יודעים מה נמצא בתוכו (אלא אם כן מדובר בסופר אהוב ואנחנו נקרא את הספר שלו ויהיה מה).
הכריכה והכותרת של הספר באים למשוך את הקורא שלנו פנימה ואילו התוכן של הספר, הוא זה שמשאיר את הקורא מרותק לעלילה והדמויות.
במאמר הזה נסביר:
איך אנחנו בוחרים כריכה לספר?
איך אנחנו מלבישים את הספר שלנו בכריכה המתאימה לה?
ואיך לבחור את המעצב או המעצבת המתאימים לכל סופר אינדיבידואלית?
חלק א' – עיצוב כריכה המבטאת את תוכן הספר
איך בוחרים את כריכת הספר המתאימה?
עיצוב הכריכה של הספר צריך להתבסס על התוכן של הספר עצמו, העלילה והדמויות שלה. הרבה פעמים, במיוחד בז'אנרים שונים הסופרים יציגו את הדמויות, החפצים או אפילו הצבעוניות שתדגיש את האווירה של הספר כולו.
לדוגמה, על אחת הכריכות של הסופר הידוע סטיבן קינג ישנו ילד לבוש במעיל גשם צהוב בתוך אפלה ואליו מתוך הכריכה מושטת יד אשר אוחזת בבלון אדום. הפונט של הכותרת בדיוק כמו הבלון, הוא אדום מה שמקפיץ אותו מתוך הרקע השחור. מבלי לומר את השם, כל מי שקרא את ספריו של סטיבן קינג יודע שמדובר באחד הנובלות המפורסמות שלו שנקראת "זה".
הכריכה אמורה לשקף את האווירה של הספר, בין אם מדובר בז'אנר האימה או בז'אנר הרומנטי. אנחנו אמורים להבין על פי הכריכה של הספר לאן אנחנו מכניסים את עצמנו והאם הצבעוניות מתאימה לקומדיה רומנטית או שהיא מתאימה לטרגדיה נוראית.
חלק ב' – עיצוב כריכה לספר בעזרת מעצב מקצועי
איך בוחרים מעצב/ת כריכה לספר שלנו?
אחד הדברים שמדאיגים את הסופרים, זה בחירת אנשי המקצוע המתאימים להם. לרוב, הם בוחרים אנשים שהם עבדו איתם בעבר, או שהחברים או המכרים שלהם עבדו איתם. כמו כן, על פי הביקורת הטובה של מישהו מוכר, הם מחליטים לעבוד עם אותם אנשי המקצוע מבלי לדעת אם הם מתאימים להם או לא.
הדבר הנבון יהיה לדבר עם אותם מעצבי הכריכות לפני שמתחילים לעבוד איתם, להרגיש את הוויב שלהם ולראות אם הם מתאימים בכלל לז'אנר בו אתם כותבים. לבדוק אם הם יקשיבו לנו או להפך יעזרו לכוון אותנו לכיוון שאנחנו מחפשים.
האם יש מעצבי כריכות לספרים שעובדים בז'אנרים מסוימים?
הרבה פעמים, מעצבי כריכות מחולקים על פי ז'אנרים שונים. ישנם מעצבים שעובדים עם כמה ז'אנרים וישנם מעצבים שעובדים עם ז'אנר אחד בתוכו יש כמה תת-ז'אנרים. לכן חשוב, כשאתם מחפשים את מעצבי בכריכות לספר המתאימים לכם, שהוא יהיה מאותו הז'נאר שאתם כותבים בו.
מהם שלבים בתהליך עיצוב כריכה מקצועי לספר?
מעצבי כריכות שונים עובדים על פי כללים שונים. רוב המעצבים מחלקים את העבודה שלהם לשלושה שלבים:
סקיצה
עיצוב הכריכה
תיקונים אחרונים
ישנם מעצבים שמחלקים את עבודתם לחמישה שלבים:
סקיצה
עיצוב ראשוני
עיצוב שני
עיצוב שלישי
תיקונים אחרונים
וישנם מעצבי כריכות ספרים שעובדים בכפוף לסופר:
מכינים סקיצה בזמן שהספר בעריכות
מעצבים את החלק הקידמי על פי רצונותיו של הסופר
עוצרים עד שהסופר מסיים עם כל השלבים של העריכות עד שהם מביאים את הספר לעימוד
ברגע שהספר עבר עימוד, המעצב מתאים את הכריכה השלמה לגודל של עובי הספר ועושה תיקונים אחרונים
איך נראית התקשורת בין מעצב הכריכה לבין הלקוח? האם הלקוח יכול לתת רעיונות משל עצמו?
הדרך הכי טובה לעבוד עם מעצב הכריכה הוא לשמור על תקשורת טובה.
המעצב והסופר חייבים לדבר על כל הפרטים ולסכם את כל הבחירות שלהם ביחד. הרבה פעמים מעצבי הכריכות בונים תקשורת טובה עם הלקוחות שלהם בכדי להבין מה הם מצפים לראות על גבי הכריכה שלהם. הסופרים מגיעים לרוב עם רעיון כללי וברור ונותנים למעצב הכריכה לעצב את הרעיון הזה.
הדבר הכי חשוב לפני שמתחילים בעבודה, היא להרגיש בנוח עם מעצב הכריכה. לכן תבחרו את הבן-האדם שיגרום לכם להיפתח ולא להתבייש לבקש לשנות או להוסיף או להוריד בשלבים הראשוניים של עיצוב הכריכה לספר.
אל תפחדו לומר להם את דעתכן הכנה ואת מה שאתם באמת חושבים על הסקיצה שהם הכינו, ובאותו האופן אל תפחדו לקבל הערות מהמעצבים כשהם יתנו לכם רעיונות נוספים לכריכה.
האם הלקוח מקבל כמה סקיצות לבחור מהן לפני העיצוב הסופי?
חשוב והכרחי לבקש ליצור כמה סקיצות של הכריכה לספר ממעצב הכריכה.
לעיתים ישנם מעצבים שתופסים ישר את הוויב של הסופר ומצליחים להכניס את הרעיון הראשוני לתוך סקיצה אחת בלבד, אבל זה משהו שתלוי ביחסים והכרות בין המעצב ללקוח שלו והאם זאת הפעם השנייה או אפילו החמישים שהם עובדים ביחד. כאשר המעצב מכיר את הלקוח שלו, הוא יכול לתפוס את הוויב שלו כבר מהפעם הראשונה.
מה עושים אם הלקוח לא אוהב את העיצוב הסופי של הכריכה?
כפי שכתבנו בנקודות הקודמות, חשוב לשמור על תקשורת פתוחה בין המעצב לסופר.
ברגע שהתקשורת פתוחה וכנה, וברגע שיש כמה סקיצות, הן מאפשרות לסופר לראות ולתהות לגבי העיצוב הסופי של הכריכה ולבקש להוסיף, להוריד או אפילו לשנות את הפרטים, הצבעים והתוכן של הכריכה.
העיצוב, על פי ההסכם שנעשה עם הסופר, נוצר על פי הרעיון והבקשות של הסופר עצמו ולכן, לקראת השלב האחרון כולם אמורים להיות בטוחים בעיצוב הכריכה הסופי.
חלק ג' - עיצוב כריכה אונליין
האם יש אתר שבו אפשר לעשות או להזמין עיצוב אונליין?
ישנם כמה מקומות שיכולים לסייע לסופרים למצוא את מעצב הכריכה המתאים להם:
אפליקציית Kotvot - שם ניתן למצוא את כל אנשי המקצוע ששייכים לתהליך ההוצאה לאור על פי הז'אנרים שיתאימו לכם. תוכלו למצוא את העבודות הקודמות שלהם, הדירוגים שקיבלו מהעבודות הללו וכמובן, תיק העבודות שלהם. להרשמה המוקדמת אתם מוזמנים ללחוץ כאן.
Fiverr - זהו אתר שמספק אנשי מקצוע מכל העולם שיוכלו לסייע לכם לעצב לכם את הכריכה לספר שלכם. החיסרון בה שהוא לא מתמקד ספציפית בעולם הספרותי ולא מתמקד בישראל.
חלק ד' - עיצוב כריכה לספר באופן עצמאי
האם הכרחי להזמין עיצוב כריכה לספר מאיש מקצוע או שאפשר לעצב לבד?
מן הסתם כל אחד יכול לעצב את הכריכה שלו במו ידיו, במיוחד בעידן הזה שכל הכלים נתונים לרשותנו ואנחנו יכולים לבחור לעשות זאת בעצמינו.
אתם יכולים למצוא תמונה ולשים עליה כותרת עם פונט יפה וזהו.
עם זאת מומלץ לתת למעצב כריכות מקצועי לעשות את העבודה הזאת, במיוחד אם אתם מעוניינים שהספר שלכם יראה מקצועי וייחודי. ישנו הבדל מהותי בין עיצוב גרפיקאי מקצועי לבין עיצוב שנעשה על ידי אדם חובבני; הצבעוניות, הבנייה, הרעיון, המוטיב והפונטים נבחרים בפינצטה על ידי אדם מקצועי ולכל בחירה יש סיבה מדויקת.
מה הם הדברים שצריך לדעת כשמעצבים כריכה לספר בעצמך? האם יש כללי אצבע מסוימים?
קרה והחלטתם לעצב כריכה באופן עצמאי, ההמלצה היא לבחור תמונות בתשלום ובסטוק חוקי, אותו הדבר גם בהקשר לפונטים.
ברגע שיש בידיכם תמונה או פונט שהשגם בצורה לא חוקית והם נמצאים על גבי הכריכה שלכם, אתם עלולים לעמוד בפני תביעה. חשוב לבדוק מאיפה אתם מוציאים את התמונות והאם ניתן להשתמש בתמונות אלו או בפונטים אלו למטרות שיווקיות ובמכירות עצמאיות.
מאיפה כדאי להוציא תמונות עבור עיצוב הכריכה? האם אפשר להוציא ממנוע AI, או שעדיף להוציא מאתרי תמונות סטוק?
בתור מעצבת אמליץ על האתרים הבאים עבור תמונות סטוק:
באתרים אלה ניתן להשתמש בתמונות בחינם וכן גם לקנות תמונות עבור הצרכים המיוחדים שלנו (במקרה הזה עיצוב כריכה).
הרבה אנשים בשנה האחרונה משתמשים ב-AI בכדי ליצור תמונות שונות לצרכים שלהם ואף לכריכות. הדבר אינו מומלץ מבחינה עיצובית. אך אם אכן בחרתן להשתמש בתוכנות אלו, מומלץ להשתמש בתוכנות כמו midjourney.com וכן גם המון משתמשים ב-bing.com/create בכדי ליצור את התמונות שהם רוצים.
חשוב לציין שמבחינת זכויות יוצרים, התמונות שנוצרו בעזרת כלי AI ניתנות לשימוש חופשי ע"י כל אחד. זה אומר שאתם יכולים להשתמש בחופשיות בתמונות אלו ללא חשש מתביעת זכויות יוצרים.
האם יש כללי עיצוב בהתאם לז'אנר?
הדבר הראשון שאתם צריכים להתמקד בו הוא הז'אנר, הרי שהוא הרקע לספר שלכם.
ברגע שאנחנו יודעים מה הז'אנר שעומד מאחורי הספר, אנחנו יודעים לתוך מה אנחנו נכנסים. פנטזיה זאת פנטזיה, אימה זאת אימה ואירוטיקה זאת אירוטיקה. כל ז'אנר משפיע על הנראות של הכריכה של הספר, האווירה, הצבעוניות ואפילו הפונט שלה.
ברגע שאנחנו נכנסים לתוך ספר שהכריכה שלו עטופה בצבע ורוד, רוב האנשים יחשבו שמדובר בספר רומנטי עטוף בתקווה. מן הסתם הסופר לעיתים רוצה להפתיע אותנו, אז אנחנו נכנסים לספר ורוד מלאים בתקווה שמדובר ברומנטיקה עם סוף טוב ולפעמים הוורוד בא בגלל החיבור שלו לדמות הראשית והסוף שלה הוא אחר מהמצופה.
האם אפשר לעצב כריכה לספר לבד ב-Canva?
מן הסתם ניתן ליצור בתוך Canva כל מה שתרצו, אבל שוב, זה לא מומלץ. התכנים של קאנבה משתדרגים משנה לשנה, אך ניתן לראות את האיכות הירודה כאשר הסופר משתמש בה מבלי לקנות את כל החבילה, כיוון שהאיכות שקאנבה משתמשת בה היא די נמוכה.
לכן אם תבחרו להשתמש בקאנבה, תשתדלו לקנות את החבילה המתקדמת ולא לשכוח מהגדלים והחיתוכים שאתם צריכים לעשות כשתשלחו את הספר שלכם להדפסה, מכיוון שאם החישובים לא יהיו נכונים הספר שלכם ייצא עקום וכן גם עם איכות נמוכה להדפסה.
לסיכום
הבחירה היא בסופו של דבר בידיים שלכם. אם אתם בוחרים להשתמש באנשי מקצוע בכדי להוציא את המקסימום מהאיכות והעיצוב של הספר שלכם, תשימו לב עם מי אתם עובדים ואם הספק מתאים לכם ולז'אנר שלכם.
אם אתם בוחרים לעצב את הכריכה באופן עצמאי, תשימו דגש על האיכות, על הגדלים ועל החיתוכים של הכריכה שלכם לפני שאתם שולחים להדפסה. וכשאתם פונים לעצב את הכריכה לספר שלכם, תזכרו שלכל סיפור יש את המוטיב שלו וניתן להשתמש בו בכדי להעביר את האווירה של הספר שלכם, גם דרך הצבעוניות וגם דרך הפונט והקומפוזיציה.
שיהיה לכם המון בהצלחה🧞♀️