מה זה הוצאה לאור? מהו תהליך העבודה מול הוצאה לאור? איך ניתן לשפר את הסיכויים להתקבל אליה?
נוב 22
6 min read
1
21
מה משמעות המושג "הוצאה לאור"?
הוצאה לאור היא תהליך שבו יצירה כתובה של מחבר/ת עוברת מרשותו/ה האישית אל קהל הקוראים, באמצעות פורמטים כמו ספרים, עיתונים, כתבי עת, אתרי אינטרנט וכדומה. מי שעוסק בתהליך הזה נקרא מוציא לאור (מו"ל).
במאמר הזה נתמקד בהוצאה לאור של ספר. זה יכול להיות הוצאת ספר דיגיטלי לאור או מודפס. זו יכולה להיות הוצאת ספר ילדים לאור או ספר שמכוון לקהל הבוגר. סוגי ההוצאות לאור והתהליכים דומים ברוב המקרים.
ההוצאות לאור מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים, בואו נראה מה הם.
מהם סוגי הוצאות לאור?
ישנן כמה סוגי הוצאות לאור:
1. הוצאה מסורתית (או בעממית "הוצאת ספר מסודרת") - זוהי השיטה קלאסית והמוכרת, שבה סופרים שולחים את כתב היד שלהם להוצאה לאור (שם הוא עובר תהליך שנקרא לקטורה) ומחכים לתשובה. במידה וההוצאה לאור בוחרת את כתב היד, נחתם חוזה שבו הסופרים מעבירים את רוב הזכויות של הספר להוצאה. (נדגיש שהסיכוי שכתב היד יאושר ע"י ההוצאה לאור הוא נמוך ביותר, ובדרך כלל זה לא מצביע על איכות כתב היד, אלא על סיבות פנימיות של ההוצאה אליה הוא הוגש.)
כאמור, אם כתב היד מתקבל על ידי ההוצאה לאור, הספר הופך להיות בבעלות ההוצאה. במצב זה, ההוצאה מממנת את כל תהליך הוצאת הספר (נזכיר, תהליך ההוצאה לאור כולל את שלבי העריכה הספרותית והלשונית, ההגהה, העימוד, ההפקה הדיגיטלית, ההדפסה והשיווק.). כמו כן, ההוצאה עוזרת לסופר לבחור אנשי מקצוע מתאימים ומשלמת להם, ולכן התמלוגים על הוצאת הספר שמקבל הסופר במקרה זה הם נמוכים מאוד. היתרון הוא שבמקרה שהספר אינו נמכר מספיק, ההפסדים הם של ההוצאה.
2. הוצאת ספר עצמית (הוצאת ספר עצמאית) - זוהי שיטה שבה הסופר נוטל על עצמו את כל תהליך ההוצאה, כולל המימון, השיווק וחיפוש אנשי המקצוע. אמנם הסופרים מקבלים את כל התמלוגים על הוצאת הספר מהמכירות העתידיות, אך עליהם גם לשאת בעלויות ההוצאה מכיסם הפרטי (עלות הוצאת ספר עצמאית לאור עלולה להגיע לעשרות אלפי שקלים, במיוחד אם שוכרים אנשי מקצוע מוכרים בתחומם). כתוצאה מכך, אין ודאות שהתשואות יהיו גבוהות מספיק לכסות את ההשקעה שהסופר השקיעה בתהליך הוצאת הספר.
3. הוצאת ספר בעזרת חברת הפקה - חברת הפקה זו חברה שמכנה את עצמה "הוצאה לאור", אך למעשה היא אינה פועלת כמוה. בניגוד להוצאה לאור מסורתית (מסודרת), בחברת הפקה הוצאת הספר אינה ממומנת על ידי המוציא לאור. הסופר עצמו נדרש לשאת בעלויות ההוצאה לאור של ספרו (גם במקרה הזה מדובר בדרך כלל בעלויות של עשרות אלפי שקלים). הסופר חותם על הסכם עם חברת ההפקה ובכך הופך להיות חלק ממנה, הוא משתייך ל"הוצאה לאור", אך ללא התמיכה הכלכלית והשירותים שמספקת הוצאה לאור מסורתית.
על מה נדבר במאמר הזה?
המאמר הזה יתמקד בתהליך הגשת הכתב יד להוצאה לאור, דרכים לשיפור הסיכויים להתקבל והתהליך במידה והתקבלתם.
תהליך הגשת הכתב יד להוצאה לאור
ברוב אתרי ההוצאות לאור ישנן דרכים להגשת כתב היד. חלק מההוצאות, כמו מודן וכתר, מקבלות רק כתבי יד מודפסים, ובאתריהן מופיעה כתובת למשלוח הטיוטה. בנוסף, הן גובות תשלום של 300 ₪ עבור הגשת ספרי פרוזה ו-120 ₪ עבור כתבי יד לגיל הרך (עד 10 עמודים).
הוצאות אחרות שמתעסקות בז'אנר הרומנטי כגון הוצאת יהלומים מקבלות כתבי יד בפורמט דיגיטלי שניתן לשלוח במייל ללא תשלום.
ישנן הוצאות, כמו דיווה, שדורשות תשלום על לקטורה של הכתב יד (לקטורה משמעותה מעבר של איש מקצוע מנוסה על כתב היד ונתינת הערות לשיפור). התשלום על הלקטורה חוזר לסופר במידה והכתב יד מתקבל. נציין שתשלום כזה מקובל ואף מומלץ, כי לקטורה זה כלי חשוב להבנה למה כתב היד לא התקבל ואיך ניתן לשפר אותו. ללא לקטורה, התשובה שתקבלו יכולה להסתכם ב"כן" או "לא", כך שלא תדעו על מה נפסל כתב היד שלכם.
עלות הלקטורה בדרך כלל בסביבות ה400 ש"ח ומשתנה בין הוצאה להוצאה.
הסיכויים להתקבל להוצאה לאור ומה זה אומר על הכתב עת שלך אם לא התקבלת
משיחותנו עם מגוון סופרים, נראה שהסיכויים להתקבל להוצאה לאור הם נמוכים מאוד. תהליך בדיקת כתב היד הוא ארוך ולכן יש הרבה מקומות בהם הוא יכול להיפסל.
הספר עובר דרך מספר לקטורים, כולל המוציא לאור, וכך נבחן על ידי מספר אנשים שונים. הם יושבים יחד ומחליטים אם הספר מתאים להוצאה שלהם.
אם הספר מתקבל, שמו של הסופר מצטרף לרשימת הסופרים של ההוצאה, זו תחושה של הישג גדול עבור הסופר במיוחד אם מדובר בהוצאה מוכרת, גדולה ובעלת שם יוקרתי.
באותה מידה, הספר עלול לא להתאים להוצאה. זה יכול לקרות ממגוון סיבות כמו איכות ירודה של כתב היד, יום רע שעבר על הלקטור וחוסר התאמה בין הסגנון של כתב היד לבין ה"ווייב" של אותה ההוצאה.
במקרה כזה, ההוצאות לרוב ישלחו הסבר מדוע הספר לא מתאים להם. חשוב להתייחס להסבר הזה בערבון מוחלט, שכן הוא לא תמיד משקף את הסיבה האמיתית לסירוב ההוצאה.
אם כתב היד שלכם נדחה ע"י אחת ההואצות, אנחנו ממליצות לא לקבל את זה קשה ולא לפעול בפזיזות. במקרה כזה, כדאי לעצור, לשפר את כתב היד בעזרת איש מקצוע (לקטור / עורך) ורק לאחר מכן לנסות להגיש להוצאות אחרות. אפשרות אחרת היא להוציא את הספר באופן עצמאי.
במקרה ובחרתם באופציה הראשונה - אנחנו ממליצות לכם להוריד את האפליקציה שלנו ולנסות ליצור קשר עם אנשי מקצוע שהכי מתאימים לכם מבחינת הווייב, הז'אנר, צורת העבודה והמחיר. אנשי מקצוע רלוונטיים במקרה זה הם לקטורים ועורכים ספרותיים. הם יעברו על כתב היד שלכם וייתנו לכם הערות מקצועיות לשיפור כתב היד עבור הגשתו להוצאה לאור.
במקרה שבחרתן באופציה השנייה - הוצאת ספר עצמית - אנחנו ממליצות לכם להוריד את האפליקציה שלנו ולעבור על רשימת המשימות בתהליך ההוצאה של הספר שלכם לאור. בכל שלב תוכלו לראות רשימה של ספקי שירות מתאימים עבור השלב הספציפי בו אתם נמצאים. בין אם מדובר בעריכה ספרותית, לשונית, הגהה, עיצוב כריכה, הפקה דיגיטלית, עימוד, הדפסה או שיווק.
האם כדאי לעבור עריכה מקצועית לפני ההגשה להוצאה לאור?
כאן הדעות חלוקות. מצד אחד, עריכה ספרותית מקצועית משפרת את איכות הספר מאוד. מצד שני היא לא מבטיחה שכתב היד אכן יתקבל להוצאה לאור. מכיוון שמחיר עריכה ספרותית מקצועית הוא לעיתים יקר מאוד (יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים), התשובה תלויה בתקציב שלכם ובנחישות שלכם להוציא את הספר שלכם לאור.
בכל מקרה, קודם כל חשוב לבצע עריכה עצמית לתיקון שגיאות שאתם יכולים לתפוס ללא עזרה חיצונית.
לאחר מכן מומלץ לעבור על הספר עם קוראי בטא (קוראי בטא הם קוראים שאוהבים לקרוא כתבי יד בחינם או במחיר סמלי ולהעיר עליהם הערות) , כדי להביא אותו למיטב הפוטנציאל שלו.
לאחר מכן, בהתאם לנחישות שלכם להוציא את הספר, ניתן להחליט לפנות לעריכה ספרותית מקצועית. אם אתם נחושים להוציא את הספר בכל מקרה, גם אם הוא לא יתקבל להוצאה לאור, אז בכל מקרה תצטרכו להשקיע בשירות עריכה ספרותית במסגרת תהליך ההוצאה הספר העצמית.
אפשרות נוספת היא לעבוד עם לקטור מקצועי שיעשה לקטורה לספר שלכם. במקרה הזה, איש המקצוע יקרא את כתב היד שלכם וייתן הערות כלליות לשיפורו. זאת בניגוד לעורך ספרותי שיעבוד איתכם באופן אינטנסיבי על כל הפרקים של הספר. לכן, שירותי לקטורה הם משמעותית יותר זולים משירותי עריכה ספרותית והם יכולים להיות פשרה טובה עבור מי שרוצה להגדיל את סיכוייו להתקבל להוצאה מסודרת לאור.
תהליך העבודה מול ההוצאה לאור
לאחר חתימת החוזה, ההוצאה לאור בוחרת את אנשי המקצוע המתאימים לסופר על פי הז'אנר וסגנון הכתיבה שלו. הסופר מקיים לרוב שיחה עם אותם אנשי מקצוע, והם מלווים אותו לאורך כל תהליך ההוצאה של הספר.
אנשי המקצוע שיעבדו על הספר יעסקו בעריכה ספרותית, לשונית, הגהה, עימוד, עיצוב הכריכה ושיווק הספר. רוב ההוצאות המסורתיות גמישות עם הסופרים שלהן, ואם יש בעיות או אי התאמות עם עורכים או מעצבים מסוימים, הסופרים יכולים לבקש לעבוד עם אנשי מקצוע אחרים.
מה הזכויות והחובות של הסופר מול ההוצאה לאור?
כאשר סופרים חותמים על חוזה עם הוצאה לאור, הם מעבירים את זכויות הספר שלהם להוצאה. כלומר, הספר שייך להוצאה מרגע החתימה, אף ששמו של הסופר מופיע עליו. לעיתים, הוצאות לאור קובעות תאריכי יעד שהסופרים חייבים לעמוד בהם לצורך הוצאת הספר. רוב התגמולים ממכירת הספרים הולכים להוצאה לאור, והאחוזים שהסופרים מקבלים מהמכירות נמוכים, בין אם מדובר בספר דיגיטלי ובין אם בספר מודפס.
האלטרנטיבה להוצאות לאור - הוצאה עצמית.
תהליך ההוצאה העצמית הוא תהליך מאתגר, שכן הוא כולל השקעת משאבים כלכליים ונפשיים מצד הסופר. מצד שני, כל הזכויות והתמלוגים מהוצאת הספר נשארים בידי הסופר.
אם החלטתם ללכת על האופציה הזו, אנחנו ממליצות לכם להתקין את האפליקציה שלנו ולהיכנס לרשימת המטלות. כאמור, בכל שלב תוכלו לצפות ברשימה של ספקי שירות שמתאימים לשלב הספציפי שבו אתם נמצאים. באפליקציה שלנו ניתן גם לראות את טווחי המחירים שספקי השירותים גובים על עבודם. טווחים אלו מאפשרים לסופרים לשערך את העלויות של הוצאת הספר לאור ולהבין האם יש לו תקציב מספר לתהליך זה.
בנוסף, אנחנו ממליצות לקרוא את המאמר המפורט שלנו על שלבי הוצאת ספר לאור. המאמר כולל טיפים חשובים שיכולים לעזור למקד את התהליך ולהתרכז בנקודות הקריטיות.
איך Kotvot יכולה לעזור?
אנחנו מיזם שנועד לעזור לסופרים וספקי שירות בתחום הספרות במגוון דרכים. נכון להיום, האפליקציה שבנינו עוזרת לסופרים למצוא את אנשי השירות המתאימים להם ביותר בהתאם לווייב, ז'אנר, ניסיון, מחיר ותיק עבודות.
בנוסף, הקמנו קהילה של סופרים וספקי שירות בתחום, שנועדה לעזור ולתמוך בסופרים מתחילים וותיקים כאחד ובאנשי המקצוע.
אם אתם מעוניינים להוציא את הספר שלכם דרך הוצאה מסורתית, אנחנו כאן כדי להציע לכם מגוון ספקי שירות שיכינו את כתב היד שלכם להוצאה לאור. בנוסף, באפליקציה שלנו תוכלו למצוא עורכים ספרותיים מקצועיים, לקטורים ומלווי כתיבה שילוו אתכם לאורך כל תהליך הכתיבה, ישפרו את האווירה, העולם, הדמויות והעלילה של הספר שלכם.
כמו כן, הספקים שלנו יעזרו לכם לבצע את כל השלבים הנדרשים בתהליך ההוצאה העצמית לאור. באפליקציה שלנו תמצאו מגוון רחב של אנשי מקצוע, כולל עורכים, מגיהים, מעצבים, בתי דפוס ברחבי הארץ ואף סופרים שזמינים לייעוץ. אז בין אם תבחרו להוציא לאור באופן מסורתי או עצמאי, אנחנו כאן כדי לתמוך בכם בתהליך המדהים הזה ולהרחיב את עולמנו הספרותי.
נשמח לעשות שיחת היכרות וייעוץ בחינם
אם אתם מעוניינים לדבר איתנו באופן ישיר ולהתייעץ על שלבי ההוצאה, נשמח שתכנסו לקישור ותקבעו איתנו תור
https://calendly.com/kotvot-company
שיהיה לכם המון בהצלחה🧞♀️